בית הספר היסודי

בית-הספר "עודד" ביודפת הנו בית ספר וולדורף (אנתרופוסופי) ניסויי, ייחודי- על איזורי, מוכר ורשמי.

היזמה להקמת ביה"ס עודד עלתה כאשר הורים מיישובי המועצה, חיפשו אלטרנטיבה חינוכית לילדיהם ובתמיכת מועצה אזורית משגב, המעודדת מענה והתאמה לצרכי הקהילות השונות בה, ומשרד החינוך, קמה הכתה הראשונה בשנת הלימודים תשס"ד 2003-4. 

בגן ובביה"ס לומדים ילדים מגיל 3 עד גיל 14 (כתה ח'). רוב בוגרי ביה"ס ממשיכים את לימודיהם בתיכון וולדורף הרדוף שבמועצה אזורית עמק יזרעאל.
לאחרונה נתקבל אישור להצמחת ביה"ס גם לגילאי התיכון עד כתה י"ב.
לגן ולביה"ס עודד מגיעים תלמידים מיישובים רבים ברחבי המועצה ומרשויות שכנות.
ביה"ס וגן עודד פועלים כמוסדות מוכרים ורשמיים של משרד החינוך ונמצאים תחת פיקוחם.

אודות חינוך וולדורף ודרכו החינוכית של ביה"ס עודד 

בית ספר עודד פועל על פי הפסיכולוגיה ההתפתחותית של ר. שטיינר ושייך לזרם של חינוך וולדורף (אנתרופוסופי). הגישה החינוכית מבוססת על התייחסות להתפתחות הגופנית, הנפשית והחשיבתית של הילדים, על ידי לימוד עיוני, יצירה אומנותית, פעילות חברתית, פעילות גופנית ועבודה מעשית. חינוך וולדורף נוסד באירופה לפני כ 100 שנה והוא נפוץ באלפי גנים ובתי ספר ברחבי העולם, בכל מדינה וקהילה מותאמים העקרונות של חינוך זה לתרבות ולקהילה המקומית. 

בביה"ס עודד הכוונה היא למצוא את החיבור הנכון לשורשינו היהודיים, הבאים לידי ביטוי במסורת, בחגים, בטכסי-החיים, תוך הקשבה לקהילה והתבוננות חדשה ומפוקחת על אתגרי הזמן.

קהילה וייחודיות

הורי ביה"ס שותפים ליזמת ההקמה ומעורבים בעשייה היומיומית בו. צוות בית הספר רואה את המשפחות כשותפות מלאות בעשייה החינוכית ואת הקהילה כאבן יסוד במבנה הארגוני והחברתי.
בית ספר עודד חקר ופיתח פדגוגיה עמלנית בתמיכה ובליווי של אגף מו"פ במשרד החינוך. תוצאות התהליך המחקרי מיושמות בתכנית הלימודים והתלמידים עוסקים בעבודות כפיים מגוונות במסגרות כיתתיות, בית ספריות ובקבוצות רב גילאיות. הפעילות העמלנית מכוונת לתמוך בהתפתחות הגופנית, במרקם הרגשי- נפשי, העצמה ופיתוח של אחריות, תחושת מסוגלות, ובמיומנויות החברתיות של התלמידים. העבודות והתוצרים שלהן נעשים תוך כדי שמירה ותרומה לטבע ולקהילה.
אנו רואים בעיני רוחנו את בוגרי בית הספר מגשימים את ייעודם האישי, קשורים לנוף מולדתם ומעורבים בחיי החברה והמדינה.
 

"כשהיד והמוח לומדים לשוחח אחד עם השני באינטימיות ובהרמוניה, משהו מן הנשגב באדם, אותו אנו מכנים: אוטונומיה, מתחיל להתעצב". 
ד"ר פראנק וילסון, 1998

בליבו של חינוך וולדורף קיים הצורך ללוות את התפתחות הילד באופן שיאפשר לו גדילה מאוזנת ובריאה. כדי לאפשר זאת, אנו מטפחים את כל תחומי ישותו של האדם: הפיסיים, הנפשיים והאינטלקטואליים.

בית ספר עודד בחר לחקור את תרומתה של העבודה היצרנית לחינוך ולהתפתחות הילד, ולפתח פדגוגיה עמלנית אשר תוכל להוסיף, לחזק ולתמוך בעשייה החינוכית. לצורך זה הצטרף בית הספר למסגרת של גף ניסויים במשרד החינוך והוכר כבית ספר ניסויי.

שאלת הניסוי שלנו נוגעת לתרומה של הלמידה העמלנית להתפתחות הפיסית, הרגשית, החברתית והאינטלקטואלית של כל ילד, של הכיתה כקבוצה חברתית וכן להשפעתה על רוח בית הספר והקהילה.

לצורך הניסוי הקים בית הספר מספר מוקדים של פעילות בהם מתקיימת למידה עמלנית ויצרנית. המורים מתבוננים על הפעילויות, חוקרים אותן, מפתחים ומתפתחים, מתוך כוונה ללמוד את האפשרויות שמזמנת עשייה כזו ולהטמיעה באופן נכון בתכנית הלימודים. את תוצרי המחקר שלנו אנו מייעדים להפיץ לבתי ספר וולדורף אחרים ולבתי ספר נוספים.

שבוע סתיו

עם ההתרגשות של שנה חדשה, רוחות הסתיו, בשורת הגשם וכוחות היצירה, יוצאת קהילת ביה"ס לשבוע של עבודה משותפת. בשבוע זה הופכים תלמידי כתות ז' – ח' למדריכים ומובילים את הכתות הצעירות למשימות עבודה במסיק זיתים, כבישת זיתים, מיצוי שמן זית, ייצור נרות, הכנת מתקני משחקים ועוד. לעבודה מצטרפים הורים, סבתות, סבים ומתנדבים מהקהילה.

שבוע עבודה של קהילת בית הספר: תלמידים, מורים ומשפחות, במסיק זיתים וסדנאות למלאכות יד.


 

חברותא

בית הספר שלנו נבנה מעבודה משותפת של מורים, תלמידים והורים. בקבוצות החברותא ניתנת ההזדמנות לילדי כתה א' העושים את צעדיהם הראשונים בבית הספר לקחת חלק בעשייה ומעניקים לילדים הגדולים והמנוסים של כתות ב' ו ג' את ההזדמנות לשמש דוגמא. תלמידי כיתות א', ב' ו-ג' עובדים יחד בקבוצות קטנות מעורבות ומכינים כלים ומתקנים שימושיים עבור כיתותיהם ועבור כלל בית הספר.

 

סדנת עיבוד מזון

המדע הוא לא רק תחום דעת תיאורטי, הוא חלק מחיי היום יום של כל אחד מאיתנו. מה הקשר בין סוכר לתסיסה ואיך היא מובילה ליין? מהי חומצה ומהו בסיס ואיך התגובה ביניהם יוצרת סבון? על שאלות אלה ואחרות עונים תלמידי כיתות ז' ו- ח' לא רק באופן תיאורטי, אלא גם בעבודה יצרנית בסדנא לעיבוד צמחים. בסדנא זו מייצרים התלמידים מוצרי מזון וקוסמטיקה.

 

"נעשה ונלמד" – גישת חקר ויישום פדגוגיה ניסויית עמלנית בבית ספר עודד

בד בבד עם צמיחת ביה"ס ובניית מבנה הקבע ביודפת חיפשנו דרכים להרחיב את מעגל האפשרויות לתלמידים שמתקשים להשתלב בכיתה, שזקוקים "להתאוורר" במהלך יום הלימודים ולצאת מהמרחב הכיתתי לפעילות שונה. כיוון שחיים בקרבנו מורים והורים רבים שהינם אומנים ובעלי מלאכה, טבעי היה ליצור מסגרת של עבודה יצרנית. קראנו ליוזמה הזו בשם "כיתת עודד" והתחלנו להפעיל אותה במסגרת צנועה ומצומצמת.


מהר מאוד תפסה כיתת עודד תאוצה. תלמידים הגיעו אליה בשמחה, המורים והמחנכים חשו שנעשית בה עבודה חינוכית בעלת משמעות גדולה. מתקני משחק ומתקני עץ התחילו לזרום ממנה לבית הספר, וההורים שראו כי טוב, נרתמו גם הם למלאכה. הבנו שהצורך בפעילות עמלנית, על כל ההזדמנויות הטמונות בה משותף לכלל הילדים.

חיפשנו דרכים להרחיב את הפעילות של הכיתה ולצורך זה היינו זקוקים למימון נוסף. לשם כך הצטרפנו לאגף מו"פ של משרד החינוך ולאחר מכן לרשת בתי ספר מחוללי חדשנות. מהלך שהוביל אותנו לפתח ולהשתמש בשפה חדשה, להשקיע כוחות ומאמצים, החשובים לא רק עבורנו, כי אם עבור ההזדמנות לענות לצורך אמיתי שהולך וגובר, אולי אפילו איזון לדור שלם שגדל עם מסכים.

פיתחנו בבית הספר מרחבי למידה ועבודה עמלניים, חוצי כיתות וגילאים: אירועי עבודה בית ספריים, שיעורי חקלאות ועבודה כיתתיים, שיעורי מדעים עמלניים ובית מלאכה שבו עובדות קבוצות קטנות ורב גילאיות של תלמידים ומייצרות מוצרים שימושיים מגוונים (שרפרפים, מתלים וסולמות חבלים ועוד ועוד). 

העבודה המעשית לוותה באיסוף חומר ספרותי ובמחקר פעולה שביססו את הנחות היסוד שלנו. דיווחים של תלמידים, מורים, מחנכים והורים מעידים על ההשפעות המיטיבות של עבודה עמלנית על היכולות הגופניות, יכולות הריכוז והכישורים החברתיים של התלמידים. מיגוון העבודות העמלניות מחזקות את הדימוי העצמי של כלל התלמידים ובתוכם כאלה אשר מתקשים ללמוד רק בדרך פרונטלית, ויוצרות בבית הספר אווירה של השקעת מאמץ וכבוד הדדי.

כיום מהווה בית הספר מוקד משיכה למבקרים רבים שמגיעים על מנת ללמוד את עקרונות הפדגוגיה העמלנית, ולשמחתנו  מבקרים רבים מיישמים חלקים ממנה הלכה למעשה. אנו ממשיכים לעבוד, ללמוד ולפתח את הגישה העמלנית בחינוך.

 

כיתת עודד

כבר בגילאים הצעירים ניחנים הילדים בכוחות מיוחדים של עבודה, יצירה ועזרה הדדית. היכולת שלהם לתמוך זה בזה, מתחזקת תוך כדי עבודה במרכז יצרני בו משתתפים ילדים בקבוצות קטנות, רב גילאיות, ומייצרים מוצרים שימושיים ואיכותיים מחומרי טבע: עץ, חבל, וקש.

עבודה יצרנית בעץ ובחבל וקליעת סלים, בקבוצות קטנות ורב גילאיות.

הרשמה

להרשמה לבית ספר עודד> 

הורים יקרים,

אישור קבלה סופי לבית הספר עודד מותנה באישור בקשת העברה מאגף החינוך של מועצה אזורית משגב.
אנא דאגו לאישור זה ע"י מילוי הטופס המקוון באתר המועצה.


בית הספר היסודי
בית הספר היסודי
בית הספר היסודי